kolmekümne seitsmes nädal: sutsti Rootsis

LØRDAG§LAUPÄEV 23.04.2022

Ärkasime hommikul vara, et Ann Kristini ja Mariusega Rootsi šoppama minna. Sõit Långfloni võttis umbes tund aega. Sõit oli künkaline ja tee peale jäid ilusad vaated ja üks jääpüügi võistlus. Rootsi piiril oli näha, kuidas lausa tee muutus. Långflon on väike külake, kus on norrakate jaoks ehitatud kaubanduskeskus. Keskuse parklas olid enamasti ainult Norra autod ja poes oli kuulda ainult norra keelt. Töötajad kõnelesid küll rootsi keelt. Leidsin paar toodet, mida Norras ei ole, aga Eestis on: Felixi ketšup, Doritos, Lays ja Estrella krõpsud. Aga miks me käisime Rootsis šoppamas, ma kuulen, sa küsid. Rootsi on natuke odavam riik ja seetõttu nad Rootsis käivadki. Kompveki pood oli hiiglama suur ja rootsi keel oli kohati naljakas. Ülejäänud päeva mängisin Genshini.







SØNDAG§PÜHAPÄEV 24.04.2022

Tegin täna oma toas suurpuhastust. See oli nagu seapesa. Pakkisin ka Eestisse pakki, saadan koju talveriided ja natuke maitsvat Norra kraami. Koristuse käigus avastasin, et mu ilusasse kootud kampsuni sisse oli tekkinud auk. Süüdlane oli kindlasti Tiiger, kuna talle meeldib mu kapis magada. Ann Kristin helistas peale pitsa õhtusööki Tomase emale Ellenile ja kihutasime kampsuniga sinna. Ajasime vanaisa Dagfinniga juttu ja varsti oligi kampsun ravitud. Ellen on kudumisjumal. Terve ülejäänud õhtu mängisin Genshini. 

MANDAG§ESMASPÄEV 25.04.2022

Esimene tund oli prantsuse keel, kus lugesime ja tõlkisime teksti mõnest prantsuse kunstnikust. Teine tund oli norsk, kus pidime jätkama eelmine nädal tehtud esitlustega, aga meie oma oli valmis, seega mängisime mõne teisega Geoguessrit üksteise vastu. Kolmas tund oli inglise keel, kus mängisime vahelduseks lauamänge ning viimane oli matemaatika, kus rääkisime edasi majandusest. Kodus mängisin Genshinit. Sain täna koju sõites lõpuks pildile "Tere tulemast Hernesesse" sildi, mille üle muigan iga kord. Hernes.

TIRSDAG§TEISIPÄEV 26.04.2022

Esimene tund oli psühholoogia, kus meid jagati gruppidesse, et neljapäevaseks hindamiseks ette valmistuda. Peame oma grupiga 20 minutit vestlust pidama õppimise teemal, sidudes sisse erinevad õppimisteooriad ja muud faktorid. Vabal tunnil vaatasin Kätekat ja klassijuhatajatunnis + ajaloo tunnis mängisime Geoguessrit, seekord tuli veel inimesi juurde. Tegelikult pidime äsjasaadud ajaloo ülesandega tegelema, aga kes seda viitsib. Peale kooli pidin kaks tundi bussi ootama ja see läks Käteka vaatamisele. Kodus mängisin Gellyga Genshini ja peale seda ütles Tomas, et eesti keel on soome keelega väga sarnane. Õhtusöögiks olid Rootsi lihapallid ja kartulivorm - väga hea oli. Vaatasin ka Kätekat.

ONSDAG§KOLMAPÄEV 27.04.2022

Esimene tund oli matemaatika, kus tegelesime edasi majandusega. Teine tund oli kommunikatsioon, kus me rääkisime retoorikast. Inglise keele tunnis pidime pinginaabritega rääkima sotsiaalmeedia kasutusest ja alustasime mingit filmi, mida vaatasime ka kunagi kommunikatsioonitunnis. Prantsuse keeles oli esimese asjana meil kavas tunnikontroll, mis läks mul nii ja naa. Ülejäänud tunni tegelesime mõne prantsuse kunstnikuga. Peale kooli sõitsin Hamarisse, kus läksime kõigepealt Sofiega riidepoodi. Ostsin endale uued püksid. Läksime spillekveldile, kus registreerisin ennast lõpuks ometi ametlikuks osalejaks ja maksin 50 krooni. Sain lõpuks kätte oma pusa, mis seal mind mitu kuud ootas, ja mängisime Sofiega mängu "Codenames", mida mängisime esmaspäeval inglise keeles. Selle tõttu teadsin, kuidas käib ja saime kohe mänguga alata. Meil oli eelis, norra keel mitte emakeelena aitas meid loomingulisusega. Väga lõbus oli, võib-olla isegi läheb järgmine kord selleks tagasi. Maitsesin lagritsasalaamit, mis mind poes juba mitu kuud kutsuva pilguga puuris. Polnudki nii halb, kui arvata oli. Enne magamaminekut tegin ikka Genshinit ka, kus siis sellega. 

Nägin täna kooli kõndides kuidas ühel russil olid jalanõude asemel... saiapätsid... Tal oli kõndimisega raskusi. Kahetsen, et pilti ei teinud.



TORSDAG§NELJAPÄEV 28.04.2022

Esimene tund oli kommunikatsioon, kus me tegelesime vaikselt retoorika ülesannetega. Psühholoogias oli ainult see õpetajaga vestlus, milleks eelmine tund valmistusime. Hästi läks, teised said vist head hinded. Kolmas ja viimane tund oli kehaline, kus mängisime sulgpalli. Vot see oleks väga lõbus mäng, kui nii keerulisi reegleid poleks. Peale kooli sõitsin Hamari, kus esimese asjana, sõin gyrost. Vaatasime Sofiega Saami Grand Prixi ehk pealauluvõistlus saami artistidele. Väga huvitav ja ilus oli. Kui keegi laseks mulle saami keeli ja mul oleks silmad kinni, ei arvaks ma, et tegu on sugulaskeeltega. Võistlus oli jagatud kaheks: lauluosa ja joiuosa (joig, saamide traditsiooniline laululiijk) ning lõpuks krooniti kaks võitjat. Üks Soome saam rääkis küll väga soome keele moodi, aga ülejäänud olid päris erinevad ikka. Sõime õhtuks salatit ja pastat ja varsti oligi aeg koju sõita.

Ann Kristin sõitis täna hyttasse viieks päevaks tööd tegema. Huvitav, kuidas see maja ilma temata hakkama saab. Ta on ju kodune, teeb kõike siin majas.




FREDAG§REEDE 29.04.2022

Täna oli matemaatika fagdag. Kõlab õudselt, aga see matemaatika pole raske ju. Kõigepealt tegime paar tundi excelit ja mingeid laene. Saime õpetajalt jäätist. Peale söögivahetundi tegime mingeid vanu eksamiülesandeid, nendega nägime vaeva küll. Me tegime Andrine ja Yasmine'iga kõik koos ja ma ütleks, et see päev oli minu jaoks rohkem sõprussuhete tugevdamine. Ülesanded olid lihtsad ja kui hakkama ei saanud, pusisin nii kaua, kuni sain. Kodus mängisin Genshini ja vaatasin Kätekat. Sõime õhtuks burgereid.

Kommentaarid