kahekümne teine nädal

LØRDAG§LAUPÄEV 08.01.2022

Vaatasin ära neli filmi. "Everest" - hea. "About time" - väga hea. "Cast away" - väga hea. Kariibimere piraatide teine film - väga halb, esimene oli sada korda parem. Käisime Ann Kristiniga poes. Ta näitas mulle, kus üks uuskasutuskeskus on. Sain endale lõpuks matkasaapad!

Norras on suurem kudumiskultuur. Kõikidel on käsitsi kootud kampsunid, kardiganid-vestid ja sokid. Mul on karvane tunne, et Eestis on taaskasutuskultuur natuke tugevam. Tallinnas on ju ülipalju uuskasutuskeskuseid, aga siin ma kohtan neid väga vähe või siis kui on, siis need ei ole nii teemas kui Eestis. Tom Arild vist läks oma isa juurde elama, pole teda ammu näinud.

SØNDAG§PÜHAPÄEV 09.01.2022

Olin juba ammu plaaninud, et see pühapäev tuleb raamatu lugemise päev. Sain enne jõulu norskis raamatu "Gutten i den stripete pyjamasen" (güttn i'n striipete pišaaman) ehk "Poiss triibulises pidžaamas". Mina ja paar teist ei lugenud samat raamatut nagu teised. On mõned, kes saavad lihtsamaid raamatuid või siis ei pea lugema nynorskis (teises kirjakeeles). Need on siis tavaliselt lugemisraskustega õpilased või õpilased, kelle emakeel pole norra keel. See oli lihtne raamat. Lühike, ladus ja mitte-igav. See rääkis ühest saksa poisist, kes kolis ühe koonduslaagri (hilisema mõtlemise järelt Auschwitzi) kõrvale ja mõtiskleb siis miks kõik seal teisel pool aeda näevad nii kurvad ja peenikesed välja. Õhtusöögiks oli teleka ees pitsa. Vaatasime "Trolljegereni" ehk "Trollijahtijat". Peale seda vaatasime mingit filmi vanaemast, mida kõik norrakad on näinud, aga see oli jama.


MANDAG§ESMASPÄEV 10.01.2022

Pidin esimest korda bussiga kooli sõitma. Pidin - on võtmesõna. Ootasin seal peatuses, vaatan, buss kimab mööda. "No eks ma siis seisin valel pool," läksin koju tagasi, kodu uksel vaatan - buss kimab õiges suunas mööda. Ta keerab seal ümber, no eks nüüd tean :D. Esimene tund oli prantsuse keel, esimest korda Elvises. Tore õpetaja, ainult mingi 10 õpilast klassis. Teine oli norsk, kus pidime siis arutama kaaslastega raamatut, aga loomulikult me vadistasime niisama. Inglise keele tunnis pidime arutama toda Greta Thungbergi dokumentaali. Matas sain kõik ülesanded jõle kiiresti valmis, seega ülejäänud tund läkski lihtsalt oma uue sõbra Andrine aitamisega. Sõitsin siis esimest korda ka bussiga koju. Kodus vaatasin ühe filmi ära ja tegelesin oma eesti keele õpetusega.

Sain täna oma jõle katkist vene keelt praktiseerida, kuna üks klassikakaaslane on Kaukaasia kandi Venemaalt ja üks teine inglise keele tunnist õpib iseseisvalt vene keelt. Üks bosnialane mu klassist demonstreeris ka oma keelt, mis oli sarnane vene keelele.

TIRSDAG§TEISIPÄEV 11.01.2022

Esimene oli psühholoogia ja peale seda oli vaba tund. Hängisin Andrine ja Yasmine'iga. Siis oli mu esimene ajaloo tund. Rääkisime demokraatiast ja vastasime küsimustele demokraatiast. Kusjuures jutuks tuli juhuslikult täpselt see film, mida eile vaatasin, "Don't look up". Peale kooli kimasin Hamari. Plaan oli minna sinna juuksurisse, kus ma eelmine kordki käisin. Sealt öeldi seekord, et mu juuksed on liiga pikad! Ta ei ole nii osav! Samal ajal, kui tal toolis istus üks poiss pikemate juustega. Ütles, et tule järgmine nädal tagasi, mis asja. No siis otsisin uue. Seal öeldi põhimõtteliselt sama asja, aga seal lubati, et ülemus tuleb homme, tule siis tagasi. No mis asja. Hängisin natuke Sofie pool ja kimasin tagasi Elverumi. Mängisin kodus Genshini!

ONSDAG§KOLMAPÄEV 12.01.2022

Esimene tund oli vaba, seega läksin kooli kaksikute bussiga. Esimene tund oli kommunikasjon ja me analüüsisime luuletusi ja laulusõnu äsja õpitud teooriatega. Teine tund oli inglise keel, kus me valmistusime reedeseks debatiks ja viimane oli prantsa. Peale tunde kimasin uuesti Hamari ja seekord sain ka juuksurisse mindud. Sinna, kus siis lubati, et homme on ülemus kohal. Rääkisime selle ülemusega kõigest selle lõikuse ajal. Ma nüüd tean täpselt kui erinev on kurdi keel araabia keelest ja mitut keelt ta lapsed oskavad. Sain isegi allahindlust 😎 Ta vist kuulis, et ma olen Islandilt mitte Eestist. Common mistake. Peale seda läksin Sofie juurde ja seal laoti kohe lauale minu jaoks ka kauss ja sõime siis kolmekesi ta vahetusemaga tomatisuppi ja küüslaugusaia. Vat see oli hea. Eks lihtsalt hängisime peale seda.


TORSDAG§NELJAPÄEV 13.01.2022

Teine pool nädalat möödub distantsil. Esimene tund oli kommunikatsioon. Teine oli psühholoogia, aga ma otsustasin keka selle asemel ära teha. Läksin Trymiga jalutuskäigule. Läksime sinna kohta, kus me aastavahetusel ilutulestikku vaatasime. Väga ilus vaade. Kodus tagasi, tegime oma grupiga "Gutten i den stripete pyjamasen" arvustuse ära. Meil olid ette antud küsimused ja siis pidime neid videokõnes arutama omavahel. Peale seda tegin psühholoogia ära. Teemaks oli biheiviorism (jah, see kirjutatakse nii) ja juhuslikult pidime vaatama samat lühifilmi (inglise supad saadaval), mida vaatasime ka norskis paar kuud tagasi. Aga kui siis vaatasime seda, et analüüsida meheideaale tänases maailmas, siis täna vaatasime seda, et analüüsida, miks need poisid nii käituvad. Mängisin õhtuni Genshini.




FREDAG§REEDE 14.01.2022

Täna oli inglise keele fagdag. Alustasime debatiga ja siis oli artikli analüüsimine. Ma väga tahaks inglise keelt ära vahetada, aga on tunne, et nüüd küll enam uut tundi võtta ei saa... Peale seda mängisin terve õhtu Genshini. Sõime enchiladasid, see oli küll uus maitse.

Kommentaarid